XRAY - Model racing cars

It is currently Sun Sep 23, 2018 22:17:56

All times are UTC + 2 hours




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: No grip
PostPosted: Sat May 19, 2018 20:50:09 
Offline

Joined: Thu Jun 29, 2017 11:23:02
Posts: 12
Hello everyone,

I am running my Xray T4 for about 4 months now. I am really happy with the quality of the car. It is very well designed, machined and it is build like a tank.

At first I drove the car on carpet at my local track. The car was unstable in the beginning but I managed to make it drivable by changing some settings and treating my tires with the LRP additive. However, I am convinced that I am not fully using my tires. I'll explain why. I borrowed very old tires form a racer at this track and with those tires my car was very planted and I consistently felt the grip. Those tires were team powers 26 or 28 R, I don't remember and they were treated with the same LRP carpet additive. When I was driving the car with my new tires, it was excellent for about 1 or 2 laps (on a very small carpet track), after that it was very difficult to drive because I felt I lost all grip. I run VOLANTE 28R tires. Before the run I clean the tires by applying lighter fluid on them and then I put the additive. I wait 30m to an hour before I put the car on the track. Sometimes I put the additive a day before I drive. Always the same thing. I get good grip for about 2 laps and that's it. Right now I am far from the carpet track and I was doing some testing on asphalt with the same tires. I never felt the grip this time, not even in the beginning of the run. However, this time I drove the car on a very dusty parking lot so less grip is understandable. The car accelerates and stops in a straight line but I never felt that "bite" as I did with the old used tires of the driver at my local carpet track. No grip while cornering too. I tried different settings, droop, different springs, lowered the roll center and so on with no success. It is worth mentioning that I used WD40 in the very beginning to clean the tires. I also noticed that on carpet the tires are warming up quite easily while on asphalt they are stone cold after every run even in hot conditions.

I am running out of ideas. I tried everything except tire warmers. However, I heard that they are not super important on carpet at least. I am sorry for the long story but I felt it was necessary to explain in detail what I did so far. So I was wondering how do you guys treat your tires? Did you have similar problems as me when you began perfecting your car? Do the Volante tires just suck? Or maybe I somehow ruined my tires by using the WD40? Any help would be greatly appreciated.

Boris


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No grip
PostPosted: Tue May 29, 2018 19:29:55 
Offline
team driver
User avatar

Joined: Fri Sep 10, 2004 19:27:57
Posts: 977
Location: Sweden
Boris wrote:
Hello everyone,

I am running my Xray T4 for about 4 months now. I am really happy with the quality of the car. It is very well designed, machined and it is build like a tank.

At first I drove the car on carpet at my local track. The car was unstable in the beginning but I managed to make it drivable by changing some settings and treating my tires with the LRP additive. However, I am convinced that I am not fully using my tires. I'll explain why. I borrowed very old tires form a racer at this track and with those tires my car was very planted and I consistently felt the grip. Those tires were team powers 26 or 28 R, I don't remember and they were treated with the same LRP carpet additive. When I was driving the car with my new tires, it was excellent for about 1 or 2 laps (on a very small carpet track), after that it was very difficult to drive because I felt I lost all grip. I run VOLANTE 28R tires. Before the run I clean the tires by applying lighter fluid on them and then I put the additive. I wait 30m to an hour before I put the car on the track. Sometimes I put the additive a day before I drive. Always the same thing. I get good grip for about 2 laps and that's it. Right now I am far from the carpet track and I was doing some testing on asphalt with the same tires. I never felt the grip this time, not even in the beginning of the run. However, this time I drove the car on a very dusty parking lot so less grip is understandable. The car accelerates and stops in a straight line but I never felt that "bite" as I did with the old used tires of the driver at my local carpet track. No grip while cornering too. I tried different settings, droop, different springs, lowered the roll center and so on with no success. It is worth mentioning that I used WD40 in the very beginning to clean the tires. I also noticed that on carpet the tires are warming up quite easily while on asphalt they are stone cold after every run even in hot conditions.

I am running out of ideas. I tried everything except tire warmers. However, I heard that they are not super important on carpet at least. I am sorry for the long story but I felt it was necessary to explain in detail what I did so far. So I was wondering how do you guys treat your tires? Did you have similar problems as me when you began perfecting your car? Do the Volante tires just suck? Or maybe I somehow ruined my tires by using the WD40? Any help would be greatly appreciated.

Boris


Hi, we don't use tire warmers on carpet unless it's extremely cold. We do however, use them on asphalt for most tracks.

If your tires are old and worn out you won't have grip. Also cleaning them with lighter fluid or WD40 is something we normally don't do. We normally use the same liquid that we use as tire additive for cleaning (in your case, that's the LRP additive). So just clean the tire surface with that, before applying the additive. Also overdoing it, i.e. applying the additive for too long, will sometimes have a negative effect, as that will increase tire overheating during the run.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group